vrijdag 1 april 2011

Dames en heren, appelen en peren

Mijn eerste paspel! Een luchtig zomerkleedje voor Annabel. Een testversie die er voorlopig niet in de definitieve versie komt, eerst nog wat andere modelletjes uitproberen. Dit is een patroontje uit Ottobre 3/2010, de Plum Treejurk, in een stofje van In Den Beer. Het kleedje in het boekske had een rits achteraan. Aangezien ik nog altijd geen grote fan ben van ritsen zette ik er knoopjes aan. Ook de zakjes heb ik veranderd: ik had leuke zakjes in mijn hoofd, knipte ze ronder, naaide een rimpeldraadje en kwam iets anders uit dan de zakjes in mijn hoofd, haha, mislukt dus, de rimpeldraad had totaal geen nut. De zakjes probeer ik binnenkort opnieuw, op een ander jurkje. Al die 'tjes, maar tis dan ook voor een klein meisje.
De paspel vind ik leuk, een eenvoudige manier om een kledingstuk dat ietsje meer te geven.


De appelen en peren waar ik het in de titel over had, hangen in onze appelboom. De appelboom die bijna in bloei staat, ik zie er al naar uit! De oplettende kijker merkt nog een verschrompelde herfstvrucht op.

Ik maakte het rokje volgens deze handleiding maar dan in een babymaatje en opnieuw zonder rits:
tailleband van 50 cm met achteraan een knoopsgatenelastiek. Het stofje komt van Vermiljoen.

Het rokje is niet gevoerd en toch behoorlijk netjes afgewerkt. Ietsje krom gestikt maar dat kwam nog goed uit aangezien ik voor de zoveelste keer een labeltje was vergeten tussenspelden. Op het oranje labeltje moet nog een vliegjesstempel komen.

Ik wilde voor dit rokje een blinde zoom en nog het liefst dat Pfaff dit voor mij arrangeerde. Na wat proberen vond ik eindelijk hoe ik de stof moest plooien. Op de proeflapjes werd duidelijk dat er nog iets scheelde, ik vermoed aan de spanning van onder- of bovendraad, netjes was het in ieder geval niet. Dan maar met de hand. Mijn 'invisible stitch' heeft iets weg van onregelmatig driegwerk en is toch behoorlijk 'visible', kortom: iemand tips? Aha, ik zie juist op you tube hoe je met de hand echt onzichtbaar kunt omzomen. Maar kan de naaimachine ook iets in die aard?


4 opmerkingen:

 1. Ik vind ze allebei mooi, ben vooral fan van het rokje!
  Voor die zakjes: ik maak daar soms een klein belegje aan of zelfs een voering. Klinkt omslachtig, maar dan kan je een mooie bocht maken, ik vind dat eenvoudiger dan het mooi rond omstrijken en stikken.

  En voor het onzichtbaar zomen: misschien dit? http://deijverigewijven.blogspot.com/2011/02/de-ijverige-wijven-testen-voor-u.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig!! Allebei! En die stof van dat rokje, zo mooi! Zakjes maken doe ik ook op dezelfde manier als riet, ik heb het niet zo voor rond strijken...En onzichtbare zomen kan ik helaas zelf nog niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel mooi!!!
  blindzomen kan perfect met de machine, mits een speciale blindzoomvoet en de juiste instelling is het vrij makkelijk. altijd blijf je op de goede kant nog zeer kleine stipjes zien. ik vind jouw versie anders ook niet mis hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is ook welecht weer een ge-wel-dig rokje met die appeltjes. Laat de zomer nu maar komen!

  BeantwoordenVerwijderen